Geluidsoverlast. Het is een bekend probleem dat ook steeds vaker de kop opsteekt. Mensen worden gek van buren die te hard muziek draaien, urenlang de boormachine tegen de muur zetten of in de slaapkamer iets te vaak te luidruchtig zijn. Regels worden aan de laars gelapt en een goed gesprek is soms niet mogelijk. Wat kun je dan toen tegen geluidsoverlast? Lees snel verder, want in dit blog hebben wij een aantal handige tips voor jou!

Geluidsoverlast of geluidshinder?

Voordat we een paar handige tips geven over wat je tegen geluidsoverlast kunt doen, is het misschien goed om duidelijk te maken wanneer we spreken over geluidsoverlast en wanneer over geluidshinder. Daar zit namelijk een groot verschil tussen. Geluidsoverlast is iets waar je langdurig last van hebt en het geluid bereikt dan ook een aantal decibel die niet acceptabel is. Dit zijn dan geluiden die meer dan 70 decibel produceren. Bij geluidshinder heb je kortstondig last van hard geluid. Bijvoorbeeld wanneer de buurman even een gaatje boort. Dat hoor je wel, maar het is binnen een paar seconde of minuten ook weer verdwenen.

Is geluidsoverlast schadelijk voor de gezondheid?

Ja, helaas wel! Geluidsoverlast kan bijvoorbeeld de nachtrust verstoren en een slechte nachtrust voor oververmoeidheid. Dat is een serieuze aandoening. Je concentratievermogen wordt minder en misschien ben je ook wel prikkelbaarder dan dat je normaliter bent. Geluidsoverlast kan ook stress veroorzaken en dat is eveneens een serieus probleem. Stress kan allerlei klachten veroorzaken, van hoofdpijn tot aan duizeligheid en van spierklachten tot zelfs hartproblemen. Daarnaast kan een langdurige blootstelling aan hard geluid gehoorklachten veroorzaken. Het gehoor kan beschadigd raken en je kunt een aandoening, zoals tinnitus ontwikkelen.

Structureel geluidsoverlast veroorzaken

Iemand die structureel geluidsoverlast veroorzaakt is aansprakelijk voor eventuele gehoorbeschadigingen en gezondheidsklachten die bij diegene die er last van heeft ontstaan. Het is volgens de regels niet toegestaan dat je geluidsoverlast veroorzaakt. Daarnaast zijn er in sommige wooncomplexen ook strikte regels die door de verhuurder worden opgelegd. Je mag in een flat best wel een keer jouw favoriete nummer op standje 10 zetten, maar niet op bepaalde tijdstippen die in het reglement staan. Dan zou een bewoner een klacht bij de woningbouw of verhuurder kunnen indienen. 

Wat kan ik doen als ik last heb?

Als je geluidsoverlast hebt kun je wel een aantal dingen doen, zoals een goed gesprek aangaan met de persoon die geluidsoverlast veroorzaakt. Wanneer dat niet helpt zou je eventueel via de wijkagent, een woningcorporatie of een verhuurder een overleg kunnen laten plaatsvinden over hoe de geluidsoverlast verminderd kan worden. Je kunt natuurlijk ook oordopjes gebruiken en je huis goed (laten) isoleren. Zodat je veel minder last hebt van hinderlijke geluiden. Je zou ook een specialist kunnen inschakelen om allereerst een geluidsmeting te doen en om je laten adviseren wat je nog zou kunnen doen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je te maken hebt met geluidsoverlast en ontvang je handige tips over wat je er tegen zou kunnen doen.