Vaders die primaire bewaring van hun kinderen in echtscheiding zoeken, krijgen ongeveer 50 procent van de tijd, volgens een rapport van Working Mother Magazine. De gegevens zijn een teken van de veranderende sfeer rond de kinderopvang voor vaders, waar moeders historisch een voordeel hebben door de tegengestelde stereotypen van de verzorger en de broodwinner.

Een deel van deze verandering kan worden teruggevonden naar de langzaam versnelde nevenwerkingen van de verschuiving weg van de "Tender Years Doctrine" die vaak de moeder in de kinderopvang gevallen uitdrukkelijk bevoordeelde. Tegen het midden van de jaren negentig waren de meeste staten verhuisd van moedervoorkeur naar statuten die meer gender-neutraal waren. Deze nieuwe juridische filosofie was gebaseerd op het belang van het kind. Terwijl de interpretatie aanvankelijk moeders heeft gewerkt, heeft het 'beste belang' de verschuiving in geslachtsrollen in veel gezinnen de afgelopen tien jaar weerspiegeld.

Vandaag hebben sommige advocaten van vrouwen en familierecht nu bezorgdheid over de devaluatie van de bijdragen van werkende moeders tot het opvoeden van kinderopvang voor vaders die thuis blijven. Dit is een spiegeling van de argumenten die in de vorige decennia van de vaders rechtenbeweging gehoord zijn. Beide groepen ontkennen wat ze zeggen is een ongelijk speelveld voor de werkende ouder en zien de vermeende vooroordeel in de kinderopvoering als een straf om een ??familie te ondersteunen.

De recente recessie in de economie heeft ook invloed gehad op de bewaring van kinderen voor vaders, aangezien meer dan 75 procent van de ontslagen werkers mannen zijn geweest. Begin 2010 werden vrouwen voor het eerst de meerderheid van de arbeidskrachten in de Amerikaanse geschiedenis geworden en het percentage moeders die aan het werk zijn en ook jonge kinderen opvoeden is gegroeid tot meer dan 50 procent - een stijging van 30 procent in de jaren zeventig. Dit heeft ertoe geleid dat meer vaders meer tijd doorbrengen in het huis om hun kinderen te verzorgen. Sommige deskundigen hebben zelfs gesuggereerd dat dit deel uitmaakt van een grotere, systematische machtsverschuiving tussen de geslachten die het gevolg zou kunnen zijn van de moderne maatschappij die vrouwen en vrouwen in het algemeen bevordert.