Tegenwoordig wil iedereen energie besparen! Daarmee houd je elke maand meer geld over voor andere dingen en door minder energie te verbruiken ben je ook nog goed bezig voor het milieu. Je energierekening omlaag brengen, hoe doe je dat eigenlijk? Hier volgen een aantal nuttige tips.

 

Energie vergelijken

Als je gaat beginnen met het verminderen van je verbruik om te besparen op de kosten, kun je ook eens kijken naar het energiecontract dat je hebt afgesloten. Grote kans dat je in een variabel contract zit met hoge tarieven. Direct jouw energie vergelijken en overstappen is een makkelijke manier om geld te besparen. Overstappen merk je direct in je portemonnee.

 

Vraag je af wat je echt nodig hebt

Je kunt de afwas natuurlijk ook gewoon met de hand doen. Dan weet je zeker dat je energie bespaart. Het kan sowieso geen kwaad om jezelf bij de aanschaf van verschillende apparaten voor gebruik in huis eerst eens af te vragen of je ze werkelijk nodig hebt. Zo is het ongetwijfeld aangenaam wanneer je door middel van een airco de warmte uit je woning kunt verdrijven. Maar een airco zorgt wel voor veel hogere energiekosten dan wanneer je een ventilator gebruikt. Een goed stel gordijnen tegen het zonlicht en 's avonds de ramen openzetten wil ook nog wel eens helpen. 


Wees zuinig met energieverspillende apparaten

Een volgende stap is om je energieverbruik omlaag te brengen. Dit zijn variabele kosten, die je zelf in de hand hebt. Je doet er goed aan om eens op een rijtje te zetten waaraan je het meeste energie verbruikt. Kijk om te beginnen eens of de apparaten in huis het meest zuinige A+++ energielabel hebben. Analyseer vervolgens hoe je deze apparaten gebruikt. Zet je bijvoorbeeld na iedere maaltijd de vaatwasmachine aan of wacht je tot deze vol is zodat je deze minder vaak hoeft te laten draaien? De meest zuinige vaatwassers kosten je ongeveer 20 cent per wasbeurt. Dat is toch al gauw ruim 70 euro per jaar wanneer je iedere dag afwast. 

 

Isolatie van je woning levert geld op

Wat je ook kunt doen als je wil proberen energie te besparen dan draagt een goede isolatie van je woning daar ook aan bij. Zo verbruikt een slecht geïsoleerde eengezinswoning gemiddeld ruim twee keer zoveel m3 gas als eenzelfde woning die wel goed geïsoleerd is. Een woning die nog niet goed is geïsoleerd kost je dus een hoop geld! Het isoleren van je woning verdien je dus relatief snel terug. Isolatie zorgt ook voor een betere klimaatregeling in huis. Je bent veel beter beschermd tegen zowel warme als koude lucht van buiten. In koudere maanden hou je de warmte bovendien beter binnen door middel van plafondisolatie. Datzelfde effect wordt ook bereikt dankzij dakisolatie. Ook vloerisolatie en buitenmuur- of spouwmuurisolatie dragen bij tot een lagere energierekening. Je kunt ook energie besparen door de aanschaf van zonnepanelen. Anno nu zijn dit nog steeds goede 'beleggings'-investeringen.